IFTIN
Programma Opvoedcoach

 

In het kader van het programma Collectieve Zelfredzaamheid Vluchteling (opvoedcoach) wil Stichting IFTIN de kennis en vaardigheden vergroten van vluchteling gezinnen over de opvoeding in Nederland. Aan de andere kant wil  IFTIN een brugfunctie vervullen tussen de Nederlandse zorginstellingen en vluchteling ouders.

IFTIN wil de vluchtelingen die nieuw zijn in Nederland ondersteunen. Zo kan er vroegtijdig hulp geboden worden, en tegelijkertijd preventie van gezinscrisis zijn. Het programma biedt vluchteling ouders en hun kinderen extra bagage over opvoeding en krijgen ze tools om zich staande te houden in de maatschappij. IFTIN heeft het programma als volgt vormgegeven:

  • Ondersteuning kwetsbare ouders en kinderen.

  • Samenwerking met partners die initiatieven ondersteunen met kennis en advies op het gebied van gezondheidszorg, opvoedingsondersteuning.

  • Inhoudelijke ondersteuning in de vorm van bijeenkomsten, trainingen, cursussen door experts en coaches.

  • Trainen vrijwilligers, die ingezet worden om de ouders te begeleiden, coachen en ondersteunen.

  • Ouders kennis laten maken met de eigen buurt en maatschappelijk organisaties.

  • Evaluatie onderzoek.

 

Geslaagde methode

Het afgelopen 10 jaar heeft IFTIN vrijwilligers ingezet die zelf ook vluchteling zijn. Deze vrijwilligers hebben hierdoor de taal sneller leren kennen en sneller een aansluiting gevonden met de samenleving. Omdat de vrijwilligers zelf vluchteling zijn, hebben ze de vluchteling nieuwkomers beter kunnen bereiken en ondersteunen. De reden hiervoor is dat ze dezelfde ervaringen en achtergrond delen. Tevens is er geen sprake van een taalbarriere. De motto van stichting IFTIN is dan ook 'vluchteling zelf aan zet'. 

Met het programma opvoedcoach wil IFTIN door informele zorg en het creëren van onderlinge betrokkenheid helpen de eigen kracht van opvoeders te versterken. Dit willen wij onder andere realiseren door inzet van een pedagoog die zelf vluchteling is geweest. Zij heeft een unieke methode ontwikkeld waar de nadruk ligt op het belichten van het verschil tussen westerse en niet westerse opvoeding. En hoe men hierin balans kan vinden, met behoud van eigen cultuur.

 

Doelgroep

Vluchtelingen gezinnen met opgroeiende kinderen, die zich gevestigd hebben in de gemeenten binnen Amsterdam, Amstelland, Hoorn en Den Haag.

 

Duur programma

juli 2018 t/m juli 2021 

 

Financiering

Het programma opvoedcoach is mede mogelijk gemaakt door het Oranjefonds en Gemeente Amsterdam. Met de focus op kinderen en hun gezinnen wil het Oranje Fonds met dit programma bijdragen aan een kwalitatief goed en passend aanbod van vrijwillige zorg als aanvulling op professionele zorg voor de jeugd.

 

 

 

« terug  |   deel dit artikel op: t f l w

Nieuws

Nieuws over onze activiteiten

Vanaf maandag 24 mei gaan we weer onze fysieke activiteiten starten op onze locatie Mansveltschool. We zien er naar uit onze vrouwen weer te verwelkomen! Voor alle activiteiten geldt dat we met kleine groepjes bij elkaar komen.  |  lees meer »

Projecten

Programma Opvoedcoach

In het kader van het programma ' Collectieve Zelfredzaamheid Vluchteling (opvoedcoach)' wil Stichting IFTIN de kennis en vaardigheden vergroten van vluchteling gezinnen over de opvoeding in Nederland. Aan de andere kant wil IFTIN een brugfunctie vervullen tussen de Nederlandse zorginstellingen en Vluchteling ouders.  |  lees meer »

Video

Top tien feiten over IFTIN